Selesai saja
peperiksaan akhir bagi semester 5, aku terus berfikir untuk bekerja mengisi
masa lapang yang berbaki 3 minggu. Tak nak la masa yang
berharga berlalu begitu sahaja tanpa di isi dengan sesuatu yang bermanfaat.
Rugi !
Pada mulanya aku
berhajat untuk digajikan oleh Restoren Mohd Chan yang terkenal sekitar Kuala
Selangor. Hampir nak pergi temuduga, isteri mencadangkan untuk balik bekerja di tempat asalnya Gemas,
Negeri Sembilan. Kata mentua, kawan ayah perlukan pekerja untuk mengisi
kekosongan. Tanpa ragu-ragu,
aku kenal siapa kawan pak mentuaku. Mesti tauke Restoren Nasi Ayam Gemas
(Nagemas). Tanpa banyak soal, keesokkannya aku pergi jumpa tauke untuk
temuduga. Siap saja bersalam dengan ‘boss’ dia terus tugaskan aku buat bahagian belakang (basuh
pinggan).
Mulalah kerja
aku sebagai kuli sementara. Kerja di kedai makan biasalah, bila ada pelanggan
memang tak sempat nak rehat. Kalau tiada pelanggan memang ‘relax’. Tapi hari
yang paling sibuk adalah hari Jumaat dan Ahad kerana faktor cara hidup penduduk
sekitar sini.
Banyak yang aku
pelajari ketika jadi kuli di sini, selok belok perniagaan, pentingnya tepati
masa, kebersihan tempat kerja, dan macam-macam lagi. Memandangkan ‘boss’ aku
mempunyai pengalaman besar dalam dunia perniagaan, aku sempat mengambil peluang
menyoal serba sdikit tentang perniagaannya. Nasi Ayam Gemas, siapa tidak tahu?
Dahulunya ‘boss’ pernah membuka ‘franchise’ di merata tempat bersama rakan
kongsinya tapi dia jatuh kerana ditipu. Biasalah perniagaan. Tikam belakang,
tikam depan, tikan sana, tikam sini memang dah jadi asam garam.
Restoren tempat
aku bekerja dibuka bermula dari 10 pagi dan ditutup operasinya pada 10 malam.
Rakan sekerja aku terdiri dari lepasan SPM yang menunggu panggilan dan tawaran
dari IPT. Aku bukannya tua sangat cuma lebih tiga empat tahun saja. Jadi, tak
jadi masalah untuk aku ‘masuk ke dunia’ mereka.
Aku kerja seperti biasa seperti bertahun-tahun kenal mereka walhal baru
sehari dua.
Di restoren ini,
aku jumpa seorang pak cik yang rajin membantu mengutip sisa makanan untuk
diberikan kepada haiwan-haiwan termasuklah anjing, kucing, burung sampaikan
ditanya anjing sahaja lebih 70 ekor (anjing kilang tempatnya bekerja). Pak cik
berbangsa India itu akan mengutip dua kali sehari dan aku tertunggu-tunggu
beliau untuk datang. Cuba kita fikirkan sejenak, jika orang macam pak cik ini
tiada, pasti sisa-sisa makanan susah diselenggara dan bau busuk, lalat akan
masuk ke dalam kedai. Aku akan panggil beliau sebagai orang hebat!
Kebersihan amat
mustahak bagi mana-mana restoren mahupun premis makanan. Sampaikan aku terlihat
gelagat kedai makan lain yang berjiran hampir bergaduh kerana sampah di
belakang kedai yang bertentangan. Mujurlah kedua-dua kedai itu berjaya
menyelesaikan masalah sampah dengan baik. Kadang-kadang dalam merebut pelanggan
janganlah sampai jambatan persaudaraan dirobohkan hanya kerana beberapa isu
yang boleh diselesaikan dengan mudah.
Dalam hidup kita
perlu menggembara untuk mencari istilah kehidupan sebenar. Tibalah masa untuk aku
menyambung pengajian untuk dua semester terakhir.
Sekian.
Fakhrul Yaacob
Gemas
08 Jun 2014
No comments:
Post a Comment